Villa Emma ligt aan een van de toegangspoorten van het Nationaal Park Scheldevallei: de historische stad Gent. Verder langs de Schelde ligt Dendermonde. Eens was dit een erg belangrijke vestingsstad. Vandaag is het een van de andere toegangspoorten tot het Park en een mooi stadje dat zeker een bezoek waard is. 

Met ons arrangement verbinden we deze 2 historische steden Gent Dendermonde. Zo ziet je dag er dan misschien uit:

Na je heerlijk ontbijt brengen we je en een elektrische fiets naar Dendermonde (de fiets is inbegrepen in het arrangement). Je kan er de lakenhalle bezoeken met een boeiende inkijk in de geschiedenis van de vestingsstad.
In het infopakket dat je van ons krijgt bevindt zich een wandelkaartje met de belevingswandeling “Dendermonde op zijn vest”. Langs de 5,5 km lange wandeling kan je luisteren naar 13 boeiende verhaaltjes.
Dendermonde is een erg belangrijke “Jazz-stad” en heeft een heus Jazz-museum. Op aanvraag worden de deuren voor ons soms zelfs geopend tijdens sluitingstijd!

Maar dan is het tijd voor de fietstrip. In je info-pakket vind je de route. We gebruiken vooral de fietsknooppunten maar op een paar plaatsjes wijken we er even van af om een bezienswaardigheid aan te doen.
Je krijgt een plannetje mee waarop ook de QR-code van de route staat. Je kan er alvast hiernaast ook op klikken om ze te zien …

klik om de route te zien

Je vertrekt naar Baasrode waar je eventueel het Scheepvaartmuseum kan bezoeken. Het belang van scheepvaart voor het Scheldegebied kan niet genoeg benadrukt worden. Het heeft honderden jaren het leven van duizenden mensen bepaald.

In Baasrode steek je de Schelde over met de veerboot en rijdt dan langs de Schelde naar het Donkmeer.

Tijdens je fietstocht krijg je ruimschoots de kans om de poldernatuur te bewonderen. Je ruìkt het water dat hier van alouds het leven beheerste. En kijk naar het water van de Schelde: soms stroomt het naar zee, maar soms stroomt het ook landinwaarts: zoals het een getijdestroom betaamt.

Aan knooppunt 83 draai je van de rivier weg en fiets je naar het Donkmeer toe. “Den Donck”, een aloude vakantiestek voor heel wat Belgen. En dè plek om paling te eten. Reca genoeg aan de oevers van “Den Donck”. 
Na je rustpauze kan je de gerestaureerde eendekooi gaan bekijken of terug naar de Schelde fietsen.

Bij knooppunt 41 verlaat je opnieuw de Schelde en dwars je de Kalkense Meersen recht naar het Kasteel van Laarne toe. In het arrangement zit een gratis toegangsticket voor ofwel het Kasteel van Laarne, ofwel het Gravenkasteel in Gent. In functie van de openingstijden en jouw keuze. 

Na Laarne  rij je de Damvallei binnen. In dit vogelparadijs kan je prachtige wandelingen maken en het is dè plaats om aan vogelspotten te doen. Je fietst de Schelde over en rijdt dan door de Gentbrugse meersen. Het is de ideale plaats om je te verwonderen hoe de getijden – eb en vloed – tot hier, zo diep in het binnenland nog hun effect scoren. 1 m 20 bedraagt het verschil tussen hoog- en laagwater. 
Villa Emma heeft in 2022 60 ton CO2 aangekocht om de CO2-uitstoot van alle gasten gedurende 3 jaar te compenseren. Die compensatie gebeurt onder andere door boomaanplant in de Gentbrugse Meersen

Je vervolgt de route en rijdt Gent centrum binnen. Misschien kan je het Gravensteen nog bezoeken. Of is het tijd om iets lekkers te eten/drinken. Je bent maar een paar km meer van Villa Emma. Dus een avondje genieten van wat Gent te bieden heeft is perfect. Vergeet wel niet je fiets op slot te maken (aan een vast object) !!

Inbegrepen in het arrangement (60€ per persoon + min. 2 overnachtingen):

  • elektrische fiets
  • transport (inclusief elektrische fiets) naar Dendermonde
  • fietsroute + info-pakket voor eventuele bezoeken onderweg
  • ticket voor een bezoek aan het Kasteel van Laarne of het Gravensteen (Gent). De keuze hangt af van de openingsuren en uw voorkeur.

Er kunnen max. 2 standaardfietsen + 2 plooifietsen vervoerd worden. Het is ook mogelijk om uw eigen fietsen te gebruiken. In dat geval wordt de prijs van het arrangement aangepast.

Het arrangement kan enkel gekozen worden bovenop minimum 2 overnachtingen.